Mode-illustraties 1959-1985
Eigenlijk iedereen die deze jaren bewust meemaakte heeft de mode-illustraties van Gerda van Gijzel, tot 1983 werkend onder de naam Gerda Van Tol, wel gezien. Bijna dagelijks stonden de advertenties in de kranten van modehuizen zoals C&A, Witteveen, Hema en de Bijenkorf.
Alleen wist bijna niemand dat Gerda van Gijzel, de duizenden tekeningen had gemaakt. Zij had haar eigen studio en werkte als freelancer voor vele reclamebureaus.
In 1978 illustreerde zij een Teleac cursus die, behalve in Nederland, ook in België herhaaldelijk werd uitgezonden en waar het boek ‘Zelf kleding maken’ een must have werd.
Vanaf 1986 namen de foto’s het van de illustraties in de advertenties over en werkte Gerda verder als modejournalist. Ze tekende en schreef voor verschillende dag- en weekbladen. De prêt-à-porter maar ook de couture versloeg ze rechtstreeks vanuit Parijs.
In 1998 deed zij een schenking van haar hele collectie mode-illustraties voor advertenties aan de kostuumafdeling van het Rotterdams Museum.
In 2003 werd veel van haar werk tentoongesteld tijdens de tentoonstelling Het geluk van de Huisvrouw in het Schielandhuis te Rotterdam.

In 2014 is het eerste deel van de serie themaboeken van Gerda van Gijzel verschenen onder de titel:

Mode Parijs 1970 tot 1993

Gerda van Gijzel – 50 jaar in de Kunst

Met de handtekeningen van ontwerpers als Montana en Issey Miyake.